arborele genealogic-Caragiale

I.L. CARAGIALE

BIOGRAFIE

 

S-a născut la 1 februarie 1852 în satul Haimanale, care îi poartă numele, fiind primul născut al lui Luca Caragiale și al Ecaterinei. Tatăl său, Luca (1812 – 1870), și frații acestuia, Costache și Iorgu, s-au născut la Constantinopol, fiind fiii lui Ștefan, un bucătar angajat la sfârșitul anului 1812 de Ioan Vodă Caragea în suita sa.

Atras de teatru, Luca s-a căsătorit în 1839 cu actrița și cântăreața Caloropoulos cunoscuta si sub numele de madam Caliopi, de care s-a despărțit, fără a divorța vreodată, întemeindu-și o familie statornică cu brașoveanca Ecaterina, fiica negustorului grec Luca Chiriac Caraboa si a Elenei Alexovici.

I L Caragiale mai are o sora numele careia este vag cunoscut si anume Momolo Cardini.

La 12 martie 1885, s-a născut Mateiu, fiul natural al Mariei Constantinescu, funcționară la Regie, cu Caragiale, care îl declară la oficiul stării civile. Primul sau fiu se casatoreste la varsta de 38 de ani cu o femeie mai mare decat el cu 25 de ani, pe nume  Marica Sion. In urma acestei casatorii nu rezulta nici un copil.

La 7–8 ianuarie 1889 s-a căsătorit cu Alexandrina Burelly, fiica actorului Gaetano Burelly. Din această căsătorie vor rezulta mai întâi două fete: Ioana (n. 24 octombrie 1889) și Agatha (n. 10 noiembrie 1890), care se sting de timpuriu din cauza tusei convulsive sau a difteriei (la 15 iunie respectiv 24 martie 1891)[5]. La 3 iulie 1893 i se naște un fiu, Luca Ion, numit Luchi. A avut un destin tragic în ciuda marii griji pe care i-a purtat-o tatăl său. Din cauza fricii de boli, de moarte, a tatălui(i-au murit doi copii, două fete, la vârste mici), duce o viață retrasă, izolată, învățând acasă, cu dascăli particulari, Caragiale tatăl considerând că astfel îl protejează.

Înainte de a împlini 28 de ani, Luchi moare în urma unor complicații determinate de o pneumonie, fara a lasa in urma sa un mostenitor al numelui Caragiale.

About these ads

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: